ANZO Kft. - A Perlit << vissza a Fõoldalra
 
           
 
    menü  
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
 
A nyers bányanedves perlit kõzetet 0,2-2,5 mm szemcseátmérõjûre zúzzák, majd osztályozzák és szárítják. Ezt követõen kerül a duzzasztó mûvekhez, ahol a perlit szemcséket hirtelen 840 – 1200 C közötti hõmérsékletre hevítik. A szemcsék külsõ felülete meglágyul un. piroplasztikus állapotba kerül, a 3-5% kristályvíz elgõzölög miközben a szemcséket az eredeti térfogatuk 4-20 szorosára duzzasztja.
A duzzasztott perlitet öt csoportba soroljuk a 0,0-0,5 mm szemcseméret és 30-80 kg/ m3 laza halmaz sûrûségtõl az 1,0-5,0 mm szemcseméret és 100-250 kg/ m3 laza halmaz sûrûségig: Pn nagyszemcsés, Pd durvaszemcsés, P1 középszemcsés, P2 középfinomszemcsés, P3 finomszemcsés.
 
 
 
Megkülönböztetünk száraz és nedves technológiákat. A nedves technológiáknál valamilyen szervetlen, pl.: mész, cement, gipsz, vízüveg, stb., vagy szerves, pl.: bitumen, mûgyanta kötõanyagot használunk. A száraz felhasználásnál, kötõanyag nélkül ömlesztett formában, vagy felületkezeléssel ellátott perlitet alkalmazunk.
A száraz technológiák jellemzõi:
A szigeteléstechnikája teljesen kialakult, és beváltnak tekinthetõ. A meghatározott szemcseszerkezetû, max. 100 kg/m3 halmazsûrûségû, esetleg víztaszító felületkezeléssel ellátott (hidrofóbizált) perlit kvázi-folyadékként viselkedik, így a szigetelési teret teljesen kitölti. Kicsi a hõvezetési tényezõje: 0,047 W/mK. Jó a halmaz térfogat-állandósága, éghetetlen, kémiailag semleges, gombásodással és más biológiai károsodásokkal szemben teljesen ellenálló, olcsó és gyorsan kivitelezhetõ.
A száraz technológiák alkalmazási területei:
1./ Kriogenikus rendszerek hõszigetelése: -30 CO - -269 CO –ig tartályok, csõvezetékek, szállítójármûvek stb. hidegszigetelése.
 
A vízkivezetésrõl réselt csõhálózattal gondoskodhatunk. A hõhídmentes szigetelés, jó zajcsillapítási tulajdonságokkal rendelkezik. Épületfizikailag jó, mivel a falazatban a páratelítettségi görbe a tényleges vízgõznyomásgörbe felett fut.
 
A nedves technológiák jellemzõi:
Mint már említettük a nedves technológiánál kötõ,- és adalékanyagokat használunk, amit a helyszínen keverünk készre, vagy szárazkeverék formájában csak víz hozzáadásával készítünk. Jól gépesíthetõ, gyorsabban jobb minoségû munkát végezhetünk. Egy esetleg két munkafázisban elvégezhetõ a hõvédelem, nincs szükség sokféle anyag beépítésére és hosszadalmas többlépcsõs munkavégzésre, ami sok hibalehetõséget hordoz magában.
A nedves technológiával készített perlit alapú hõszigetelések élettartama gyakorlatilag az épületével egyezik meg, az idõközbeni mechanikai sérülések egyszerûen, gyorsan kijavíthatóak.
 
 
 
2./ Hõszigetelõ betonok, esztrichek
A hõszigetelõ betonok is kaphatók szárazkeverék formájában. A javasolt rétegvastagság 10-25 cm között, a hõtechnikai méretezésnek megfelelõen változik. Nagyon ajánlottak padlófûtésekhez. Ny-Európában, az USA-ban egyre nagyobb teret hódítanak a különféle esztrichek mind az ipari létesítményeknél, mind a középületeknél és a magánlakás építéseknél. Egyszerû, világos rétegrend, gyors kivitelezés hosszú élettartam jellemzi.
 
az oldal tetejére >>>
 
         
e-mail      
Írjon nekünk ! Email: vesztoi@anzokft.hu      
         
             
A perlit a környezet tudatos épitész hõ- és hangszigetelõ anyaga, természetes környezetbarát hõkezelt ásványi anyag !
Fõoldal